91

Warant Nedir ?

Warant nedir, nasıl kullanılır ve hisse senedinden farkı nedir?


Warantlar, belirli bir fiyat ve belirli bir süre içinde bir varlığı (genellikle hisse senedi) alma veya satma hakkı veren finansal enstrümanlardır. İki türü vardır: alım warantları (call warrant) ve satım warantları (put warrant). Alım warantları, yatırımcıya belirli bir fiyattan belirli bir tarihte hisse senedi alma hakkı verirken, satım warantları yatırımcıya belirli bir fiyattan belirli bir tarihte hisse senedini satma hakkı verir.

Warantların kullanılması genellikle yatırımcının belirli bir fiyattan hisse senedi almak veya satmak istediği durumlarda gerçekleşir. Örneğin, bir yatırımcı belirli bir hisse senedini gelecekteki bir tarihte belirli bir fiyattan almak istiyorsa, alım warantı satın alabilir. Bu durumda, warantın vadesi geldiğinde yatırımcı, warantın sağladığı hakkı kullanarak hisse senedini belirtilen fiyattan satın alabilir. Satım warantları ise yatırımcıya belirli bir hisse senedini gelecekteki bir tarihte belirli bir fiyattan satma hakkı verir. Bu durumda, yatırımcı hisse senedi fiyatının düşeceğini öngörüyorsa satım warantı satın alabilir ve vade geldiğinde hisse senedini belirtilen fiyattan satabilir.

Warantlar genellikle borsalarda işlem görür ve yatırımcılar borsa aracılığıyla warantları alıp satabilirler. Warantların hisse senedinden farkı, warantların belirli bir süre içinde belirli bir fiyattan hisse senedi alma veya satma hakkı vermesidir. Bu durumda, yatırımcılar daha az sermaye ile büyük pozisyonlar alabilirler ancak aynı zamanda warantların vade sonu tarihine kadar değer kaybetme riski de bulunmaktadır. Hisse senedi ise yatırımcının doğrudan şirketin sahibi olmasını sağlar ve şirketin performansına doğrudan maruz kalmasını sağlar.